Thuiswerken: werkt dat nou wel?

Geregeld krijg ik de vraag of het nou makkelijk is: thuiswerken met kinderen. Thuiswerken überhaupt wordt nog wel eens flink onderschat merk ik. In dit blog een aantal tips, kiekjes van mijn ‘werkplek’ en de voor en nadelen op een rijtje. En, wat vreet ik eigenlijk uit thuis? 

Werkplek thuis 2.0

Allereerst, ik heb niet echt een werkplek. Ik werk op de bank, aan de eettafel of met lekker weer buiten in de tuin. Mijn bureau is verruild voor een dumpplek aan speelgoed en komt ooit wel weer terug maar nu helaas even niet. Dus tot die tijd verkas ik steeds in de woonkamer. Zo ziet dat eruit, een mobiele werkplek:

Inmiddels staat de tafel aan de voorkant van het huis maar zelfde idee

Wat betreft de koffie. Die is hier wel beter dan op kantoor, denk ik. Ik heb nooit op kantoor gewerkt maar als ik Matthias moet geloven is het daar wel lekker maar niet zo lekker als deze cups. Naast koffie drink ik water met smaakjes van kruiden erin, ook lekker. Zodra het zonnetje scheen afgelopen zomer dook ik lekker de tuin in.

De gemiddelde thuiswerkdag

Nou, dat is me een rijtje hoor. Want thuiswerken – ZEKER MET KINDEREN WANT KINDEREN IS HINDEREN ZEI OPA ALTIJD – is echt nog een pain in the ass. Het is vooral ideaal als je kind veel dutjes doet maar die van mij vinden dutjes overrated. De oudste dut niet meer en wil continue entertainment. Dat gaat ongeveer zo:

6.00 oudste kind wakker, staat naast bed en springt hard bovenop je maag zodat je het avondeten van de dag ervoor weer proeft

6.15 L (oudste) weer naar bed gestuurd met slaaptrainer op oude telefoon. Discussie met M (man) wie eruit gaat voor hond. Man is middels alweer de tijden de pineut maar als ik ga, dan zo:

6.30 – 7.00 lopen met de hond en tijd met God. Beetje in de stilte prevelen en van gedachten wisselen. Hond komt vriendjes tegen. Hond is niet mee te krijgen. Doet schietgebed. Hond aangelijnd na complete work-out om ‘m te pakken te krijgen. Slikt vloek in.

7.15 terug van wandeling. Snel een to do lijst gemaakt op telefoon. Onderverdeeld in ‘huishouden, werk, kids, eten, tuin’. Kom al snel tot de conclusie dat de dag te weinig uren bezit.

7.15 – 8.30 ontbijten, helpen met aankleden, even snel stofzuigen, opruimen, manlief gedag kussen en plan bedenken voor de dag. Eerstvolgende mogelijkheid om iets te doen achter de laptop is als jongste (F) slaapt. Da’s pas om 11.00 uur.

8.30-11.00 compleet programma aan wandelen, knutselen, fruit eten, vlekken wegpoetsen, huishouden en hond uitlaten afgedraaid. Moe. Kind op bed leggen. Werk. Koffie.

Conclusie thuiswerken

En dan begint het pas. Dan ben je aan het werk en begint de oudste te jengelen. Eerst probeer je het nog op te lossen met kleine spelletjes, ‘ga maar zelf spelen’ maar op een gegeven ben je out of options. Dus dan wordt het gewoon de lifesaver waar oma en moeder jaloers op zijn: de TEEVEE MENSEN. EEN GOUDEN UITVINDING.

Max. een uur erachter natuurlijk want ongezond enzovoort. Inmiddels weet ik hoe ik mijn thuiswerkmoment kan rekken. Na het teevee kijken zet ik ‘m achter brood en melk. Zelf sla ik de lunch gewoon even over, kan ik mooi door met de kwartaalaangifte. Kijk, toch weer mooi anderhalf uur gewerkt. Hoor ik nu F jengelen? Jammer. Ga vanavond wel weer verder (ehm vannacht dus).

Conclusie: waar zouden we zijn zonder TV? En: ik eet maar 2 maaltijden per dag.

Maar wat DOE je dan de hele dag?

Ik hoop altijd dat mensen me die vraag nog eens gaan stellen. Maar dat doen ze ook alleen gaat het dan altijd over de kinderen (grrr). Want het is bijna te zot voor woorden dat ik met die koters thuis zit, of kies te zijn volgens anderen. En die anderen vergeten dat vervolgens wel dat ik thuiswerk dus. Voor mijn bedrijf mensen. En de freelance werkzaamheden daaraan gerelateerd. Ik bedoel maar. Hele prestatie hoor, dingen gedaan krijgen met kinderen in huis. Nee, laten we het daar eens over hebben. Speciaal voor die mensen met hun 40 uur baan elders, hier een overzicht van mijn werkzaamheden:

 • kwartaalaangiftes en belastingzaken
 • administratie in de breedste zin van het woord
 • editen -duh-
 • previews sturen
 • eigen social media bijhouden en de website
 • mail bijwerken
 • blogs schrijven, content maken, SEO onderhouden
 • netwerken online en offline
 • werken aan site voor Studio Kralt
 • social media bijhouden en inplannen
 • werven van opdrachtgevers
 • facturen opmaken
 • WERKEN.

Zo. En dat heet dus thuiswerken.

Nu jij weer.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.